Interessante LCD schermen Links

Monday, February 12, 2007

LCD zal overwinnen

Wat is beter? Lcd of toch plasma?

,,Eigenlijk is het simpel,’’ zegt Diederik Houtman van Sharp, een van de grootste lcd-tv-makers van de wereld. Plasma-tv's waren lange tijd scherper en helderder dan de toenmalige lcd-schermen, zwart was echt zwart. Bij lcd niet. En plasma had geen last van veegeffecten op het scherm. Lcd had, let op!, hád, die nadelen wel. De lcd-techniek is zo verbeterd, wij zijn al aan onze achtste-generatie-fabriek toe,’’ aldus Houtman.

De reactietijden van lcd-schermen zijn erg omlaag gegaan. Houtman: ,,De schermen zijn nu met 5 milliseconde zo snel, dat je echt geen bewegingsonscherpte meer ziet.’’

Dat komt volgens Danny Tack van Philips ook door technieken als Clear lcd. En door Digital Scan en 100 Herz.

Ook het zwart-verschil met plasma is technisch opgelost. Lcd presteert nu zelfs beter. Tack: ,,Zet een model plasma en lcd van 2007 naast elkaar en toon een wit scherm; dan is dat bij de plasma lichtgrijs en bij lcd echt wit. Lcd kàn gewoon meer dan plasma. We maken in de grote formaten (42 inch en groter) nog plasma-tv’s. Lcd is daarvoor nog te duur, maar als de productieprijs ook daar gelijk wordt aan plasma kiezen we voor lcd. Vijf jaar terug waren er meer plasma-tv’s dan lcd-tv’s. Die verhouding is nu omgeslagen. ’’

Arthur Hemerik van JVC: ,,Plasma doet qua beeldimpressie het meest denken aan de traditionele beeldbuis-tv. Met warme kleuren. Lcd is wat pittiger, feller.’’ Tot een jaar geleden maakte JVC ook nog plasma-schermen, maar de hoge productieprijs en de dalende prijzen voor platte tv’s in de winkel maakten plasma minder rendabel. ,,Lcd-panels zijn gewoonweg goedkoper. Pas vanaf 50 inch in full-HD-uitvoering kun je de hoge prijs voor een plasma-scherm een beetje verdedigen en is er ook wel markt voor onder de typische plasma-liefhebbers,’’ zegt Hemerik.

Het marktaandeel van plasma groeit niet meer en ligt op 10-15 procent van de platte tv’s. Tack van Philips: ,,Plasmafabrikanten doen weinig meer aan innovatie. Ze maken alleen hun schermen goedkoper. Lcd-fabrieken werken juist aan de voormalige zwaktes en maken de lcd-techniek beter dan plasma. Lcd zal uiteindelijk overwinnen.’’

Op de CES-beurs, vorige week in Las Vegas, maakte Pioneer juist bekend een doorbraak in plasma-technologie te hebben bereikt: plasma 2.0 zogezegd. Ken Shioda van Pioneer Japan: ,,We hebben de plasma-techniek van de grond af opnieuw opgebouwd en hebben enorme stappen gezet op het gebied van kijkervaring.’’

Het minimale licht is volgens Shioda met 80% teruggebracht, waardoor donkere scènes donkerder zijn en zwart dus nog zwarter is. In lichte scènes zijn de kleuren dan juist helderder. De nieuwe plasma-tv was in Las Vegas overigens niet te zien en komt pas deze zomer in de VS op de markt.

Wie op een zaterdag naar de winkel wil moet dan ook vooral letten op wat hij of zij mooi vindt en wat hij daarvoor wil betalen. Lcd of plasma is anno 2007 lood om oud ijzer. Het fraaiste plaatje en het prijskaartje moeten de klant maar overtuigen in de keus.

Labels: ,

LG.Philips LCD zoekt partner

SEOUL - LG Philips LCD gaat op zoek naar een nieuwe partner. Daarmee wil de Koreaanse schermenfabrikant zich voorbereiden op het vertrek van Philips uit de joint-venture, al dan niet volledig.

LG Philips LCD wil een verandering van zijn statuten, die het mogelijk maakt om extra aandelen uit te geven. Die zouden in handen kunnen komen van een investeringsfonds of een andere onderneming die in het bedrijf zou willen stappen. In het verleden is gespeculeerd over deelname van het Japanse Matsushita. Dat Philips zijn 33-procentsbelang in de joint-venture sterk verlaagt, is een uitgemaakte zaak.Philips wil van zijn aandeel af, omdat de schermenfabrikant grote verliezen lijdt. Philips hoeft niet noodzakelijkerwijs een belang in een producent van lcd-schermen (voor platte tv's) te hebben, maar kan die schermen ook inkopen bij allerlei fabrikanten in Azië.

bron : eindhovensdagblad

Labels: , ,