Interessante LCD schermen Links

Monday, October 16, 2006

Nieuwe LCD technologie beter dan CRT

Lcd-schermen bleven qua prestaties altijd achter bij crt-monitoren. Doordat lcd-schermen verlicht worden door een backlight was een grote zwakte van de technologie altijd dat het slecht diepzwarte kleuren kon weergeven. Het nieuwe bedrijf eCinema Systems zegt dat het een nieuwe lcd-technologie heeft ontwikkeld die op alle fronten beter presteert dan crt.

eCinema noemt zijn nieuwe lcd-technologie 'high dynamic range lcd'. Deze technologie ondersteunt diepe kleuren tot maximaal 48-bit. De nieuwe beeldschermen kunnen 36-bit kleuren weergeven (12-bits per kleurkanaal) en 1000 tot 4000 gradaties grijs. De meeste lcd-schermen kunnen hoogstens 256 gradaties grijs weergeven. Deze nieuwe 'diepe kleuren'-technologie is de standaard voor de nieuwe hdmi 1.3-specificatie. Het spectaculairste aan eCinema's nieuwe lcd-schermen is de contrastratio van 30.000:1. Hierdoor kan eCinema's nieuwe DCM40HDR-scherm een diepe kleur zwart weergeven die zelfs crt-monitoren niet aankunnen.

eCinema's CEO Martin Euredjian: "Het was bekend dat - tot nu toe - lcd-schermen niet dezelfde diepzwarte kleuren konden produceren als crt-monitoren. Kleurdiepte is tenslotte de 8-bit bottleneck. Afbeeldingen op een beeldscherm - op pixelniveau - zijn beperkt tot hoogstens 256 gradaties tussen zwart en wit. In andere woorden: wanneer je een grijsschaal zou moeten schilderen, zou je op zijn hoogst 256 stappen zien. De realiteit is echter dat door calibratie en gamma-aanpassingen de meeste beeldschermen niet meer dan 200 gradaties aankunnen."

eCinema brent zijn DCM40HDR 40-inch lcd-monitor eind dit jaar op de markt. De monitor heeft een 1080p-beeldscherm en kan gebruikt worden voor professionele toepassingen waar eerst nog alleen crt-minitoren voor gebruikt konden worden.

Bron : PCMweb.nl